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QUESTION AND ANSWER: 
 
Question 1:   
 
Who is considered a “family” member, for the purposes of granting “death in family” 
administrative leave? 
 
Answer: 
 
Administrative Leave is granted for the death of the employee’s or spouse’s family member, as 
follows: 
 
• Current Spouse; 
 
• Parents, which may include natural, adoptive, and current step or foster parents; 

 
• Grandparents, which may include natural, adoptive, and current step-grandparents, and 

great grandparents; 
 

• Brothers and Sisters, which may include natural, adoptive, current step-brothers or sisters, 
and half brothers or sisters; 
 

• Children, which may include natural, adopted, and current step or foster children; 
 

• Grandchildren, which may include natural, adopted, current step-grandchildren, and great 
grandchildren, as well as the foster children of the employees’ own children. 
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Question 2:  
 
If the employee is widowed or divorced, are the family members of the employee’s former 
spouse considered immediate family, for the purpose of granting “death in family” administrative 
leave? 
 
Answer: 
 
If the employee is widowed, the family members (listed above) of the deceased spouse are 
considered family members of the employee and, if requested, the employee shall be granted 
“death in family” administrative leave upon the death of any of these individuals. If the employee 
is divorced, these individuals are no longer considered family members for purposes of granting 
“death in family” administrative leave. 
 
Note:  It is recognized that employees may have close relationships with other individuals who 
are not family members as described above (for example, former in-laws or, in the case of 
employees who were foster children, adults and peers who were members of the same 
household).  However, since it is not practical to include all individuals who the employee may 
consider family, supervisors should be reminded that approval of other appropriate leave types 
is an option in those circumstances.   
 
Question 3:  
 
When an employee has experienced a death in the family, how should the two days of 
administrative leave be administered? Is there a time limit on when the leave may be taken? 
 
Answer: 
 
Based on the premise that the Legislature intended leave benefits to be fairly administered for 
all eligible employees and that the provision of two days contemplated that employees would be 
on standard eight-hour days, the employee may use up to a maximum of 16 hours, as needed, 
provided that it is taken for an activity related to the death of a family member (listed above) and 
the leave is documented in accordance with Rule 60L-34.0071(3)(d)2., F.A.C. The 16 hours 
apply to all full-time employees, regardless of their work schedule. (As with other benefits, part-
time employees are entitled to a prorated amount, based on their FTE).   
 
It is assumed that not all employees will need to take whole workdays for a death in the family, 
due to varying personal circumstances. Therefore, it is possible that an employee may be 
granted leave for less than a full workday or on an intermittent basis. When this is the case, the 
employee should only be granted the actual number of hours needed and the balance of the 16 
hours will be available for later use, as appropriate. All or a portion of the leave balance may be 
taken immediately or at a later date for a purpose(s) related to the death of the family member 
(e.g., settling the estate, attending an autopsy report, spreading ashes, funeral services, etc.). 
Agencies should approve reasonable requests for this leave, even when they do not occur 
immediately following the death of a family member. Factors to consider when reviewing a leave 
request that does not immediately follow the death of a family member include: when the 
employee became aware of the family member’s death, when the funeral/memorial service is 
scheduled to occur, and any responsibilities of the employee. 
 
Since this leave category may be used for more than one death in the family, there is no 
functionality in the People First system to limit the number of hours that employees use. 
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Supervisors and/or the human resources office should manually track and/or run periodic 
reports to ensure that the appropriate limit is observed, regardless of whether leave is used in 
full workdays or otherwise.   
 
 
 
APPLICABLE STATUTORY AND RULE CITATIONS: 
 
Section 110.219, F.S., Attendance and leave; general policies 
 
(1) The workday for each full-time state employee shall be 8 hours or as otherwise justified by 
the agency head. 
 
Rule 60L-34.0071, F.A.C., Administrative Leave 
 
(2) Approval of administrative leave, under subsection (3) of this rule or otherwise, is limited to 
an amount necessary to bring the employee to full pay for forty hours of work in the workweek, 
the number of approved hours in the extended work period, or the number of hours in the work 
period. In no case shall the approval of administrative leave cause the employee to exceed forty 
hours during the workweek, hours in an approved extended work period, or hours in the regular 
work period for excluded employees. 
 
(3)(d) Death in family:  
 
1. An employee, upon request, shall be granted two days of administrative leave with pay on the 
death of the employee’s spouse and on the death of the parents, grandparents, brothers, 
sisters, children, and grandchildren of either the employee or the spouse.  
 
2. Each employee requesting administrative leave due to death in the family shall submit a 
statement to the appropriate authority stating the name of, and relationship to, the deceased. 
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