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QUESTION AND ANSWER: 
 
Question 1:   
 
When a State holiday is observed on the workday that immediately follows the last physical day 
of work or paid leave of an employee separating from the State Personnel System (SPS), is the 
employee entitled to be paid for that holiday? 
 
Answer: 
 

Yes.  There is no rule requirement that the employee must physically work on his/her last day of 

employment. Therefore, if the employee was in pay status for at least a portion of the workday 

prior to the holiday, the employee is eligible for holiday pay pursuant to Rule 60L-34.0032(1), 

F.A.C. For employees who meet this criterion and request to be paid the holiday in writing (e.g., 

by resignation letter or subsequent memo), the agency should process a Personnel Action 

Request (PAR) in the People First system that reflects the holiday as the “Last Day Employed”.  

In other words, the employee will be separating on the holiday, regardless of whether or not 

they are required to work on the holiday.  

 

Note:  The reason employees should request payment in writing is because changing their 

separation date could have unknown adverse impact and should not be done without the 

employee’s consent.  For example, employees who are separating from the SPS with January 1 

as the effective date of retirement (or who have 60 months of participation in the Deferred 

Retirement Option Program as of December) nullify their retirement if the New Year’s Day 

holiday falls on January 1 and they are paid for that day.  For this reason, agencies should not 

move any employee’s separation date unless it has been requested by the employee. 
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(However, when New Year’s Day falls on a Saturday and, pursuant to s.110.117, F.S., 

December 31 is observed instead, payment for the New Year’s Day holiday should not have any 

impact on the employee’s retirement.) 

 

Question 2:  
 
May the hire date of a new employee (not coming from another state government employer) be 
a State holiday?  The current Chapter 60L-34, F.A.C., rules are silent on this. 
 
Answer: 
 
Yes.  If agency needs require the new employee to perform work on the actual holiday, then the 

employing agency may make that holiday the employee’s start (hire) date.   

 

Note:  Entitlement to a paid holiday as a benefit is only applicable when the employee is in pay 

status at least a portion of the previous workday.  For employees not coming from another state 

government employer, the only way to be compensated for a starting day on which the State 

observes a holiday is by performing work on that day.  That day is then treated like any other 

normal established workday and the employee is not eligible to earn special compensatory 

leave credits for hours worked on the holiday. 

 

Question 3:  
 
Pursuant to Rule 60L-34.004(7), F.A.C., the receiving agency pays for any State holiday that 
falls after the employee’s separation from the exiting agency, provided that the employee moves 
to the receiving agency within thirty-one days of separation from the exiting agency.  What 
happens if the employee moves to another agency within 31 days, but not immediately (i.e. the 
new employing agency does not actually hire the employee until one or more workdays have 
elapsed since the separation)?   
 
Answer: 
 

Rule 60L-34.004(7), F.A.C., is only applicable when the employee is hired immediately by the 
receiving agency, in which case the receiving agency pays for any hours worked, any approved 
leave, or any holidays falling after the employee’s last day with the exiting agency. 
 
However, if the employee misses any workdays as a result of not moving to the receiving 
agency immediately, then the employee has experienced a break in employment, 
notwithstanding the fact that 31 days have not elapsed.  Consequently, those missed workdays 
and State holidays (if any) are not compensable unless the receiving agency is willing to assign 
a hire date that bridges those days and approves the employee’s use of accrued leave 
transferred from the exiting agency to keep the employee in pay status, as needed, to ensure 
payment of any holiday.   
 
 
 
 
 
 
 



Policy Guideline – Payment of Holidays Upon Separation or Movement to Another Agency 

Division of State Human Resource Management  3 
  

 

 
APPLICABLE STATUTORY AND RULE CITATIONS: 
 
Section 110.117, F.S., Paid holidays 
 
(1) The following holidays shall be paid holidays observed by all state branches and agencies: 
 
(a) New Year’s Day. 
 
(b) Birthday of Martin Luther King, Jr., third Monday in January. 
 
(c) Memorial Day. 
 
(d) Independence Day. 
 
(e) Labor Day. 
 
(f) Veterans’ Day, November 11. 
 
(g) Thanksgiving Day. 
 
(h) Friday after Thanksgiving. 
 
(i) Christmas Day. 
 
(j) If any of these holidays falls on Saturday, the preceding Friday shall be observed as a 
holiday. If any of these holidays falls on Sunday, the following Monday shall be observed as a 
holiday. 
 
Rule 60L-34.0032, F.A.C., Holidays 
 
(1) All employees are entitled to observe the holidays identified in Section 110.117 of the F.S.; 
provided, that to be eligible for holiday pay, an employee must be in pay status (actual work or 
paid leave) for at least a portion of the workday before the holiday. If an excluded employee in a 
senior management service position or a selected exempt service position is unable to observe 
a holiday, the employee may take an alternate day off during the work period; provided, that if 
the employee is unable to observe the holiday, the employee is not eligible for special 
compensatory leave as described below. 
 
Rule 60L-34.004, F.A.C., General Requirements for Leave Earning, Approval, and Use 
 
(7) If an employee moves from one agency to another within thirty-one days, the receiving 
agency shall pay the number of hours worked plus any approved leave with pay and any holiday 
falling after the employee’s last day with the exiting agency. 
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