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QUESTION AND ANSWER: 
 
Question 1:   
 
An employee previously terminated from state government with at least 10 years of creditable 
service and received a terminal payment for unused sick leave. Do those prior years of service 
count toward eligibility for an additional terminal payment for unused sick leave if that individual 
is reemployed by the state at a later date? 
 
Answer: 
 

Yes. It is possible for an employee to separate from state government several times. At the time 

of each separation, section 110.122(1), F.S., requires 10 years of creditable state service in 

order to receive a terminal payment for unused sick leave. However, there are no requirements 

that the creditable service must be continuous or that an individual must satisfy an additional 10 

years of service in order to be eligible for another terminal payment of unused sick leave. 

Therefore, all prior years of creditable service shall be counted in determining eligibility for a 

terminal payment of unused sick leave.   

 

This policy is consistent with the practice of counting any previous years of creditable service 

toward higher leave accruals. 
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Question 2:  
 
An employee previously received a terminal payment for unused sick leave in the amount of 480 
hours. That individual became reemployed with the state and has accumulated additional sick 
leave hours. Is there a lifetime maximum of 480 hours for terminal payment of sick leave? 
 
Answer: 
 
No. The statute does not indicate that there is a lifetime maximum for terminal payment of sick 

leave. Rather, the statute sets a maximum number of hours allowable per payment. The 

employee is therefore eligible to receive another terminal payment for unused sick leave, up to a 

maximum for 480 hours. The provisions of section 110.122(3), F.S., provide that the terminal 

pay allowable for unused sick leave accumulated on or after October 1, 1973, shall not exceed 

a maximum of 480 hours of actual payment. 

 
 

 
APPLICABLE STATUTORY AND RULE CITATIONS: 
 
Section 110.122, F.S., Terminal Payment for Accumulated Sick Leave 
 

(1) All state branches, departments, and agencies which have the authority to establish or 
approve personnel policies for employees and to employ personnel and establish the conditions 
of their employment shall establish policies to provide terminal “incentive” pay for accumulated 
and unused sick leave to each employee upon normal or regular retirement for reason other 
than disability or upon termination of employment, or to the employee’s beneficiary if service is 
terminated by death, provided such retirement, termination, or death occurs after 10 years of 
creditable state employment. 
 
(2) The employing entity shall establish and publish rules governing the accumulation and use 
of sick leave and maintain accurate and reliable records showing the amount of sick leave which 
has accumulated and is unused by the employee at the time of retirement, death, or termination. 
 
(3) The payments authorized by this section shall be determined by using the rate of pay 
received by the employee at the time of retirement, termination, or death, applied to the sick 
leave time for which the employee is qualified to receive terminal “incentive” pay under the rules 
adopted by the department pursuant to the provisions of this section. Rules and policies 
adopted pursuant to this section shall permit terminal pay for sick leave equal to one-eighth of 
all unused sick leave credit accumulated prior to October 1, 1973, plus one-fourth of all unused 
sick leave accumulated on or after October 1, 1973. However, terminal pay allowable for 
unused sick leave accumulated on or after October 1, 1973, shall not exceed a maximum of 480 
hours of actual payment. Employees shall be required to use all sick leave accumulated prior to 
October 1, 1973, before using sick leave accumulated on or after October 1, 1973. 
 
Rule 60L-34.0042, F.A.C., Sick Leave 
 
(7) The following provisions govern the retention and transfer of sick leave credits. 
 
(a) Credits shall be transferred within the State Personnel System, and may be transferred to 
another state government employer, depending upon whether the receiving plan accepts the 
employee’s leave credits. If the receiving employer does not accept the credits, the employee 
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shall be paid for the credits if eligible under Section 110.122(1), F.S.; otherwise, the credits shall 
expire. 
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